Pengikut

Khamis, Mac 11

Kekuatan dalam diri

salam,
tiap2 hari kita pasti akan berdepan dengan seribu satu macm perkara. ada yg mengembirakan dan ada yg menyedihkan. yg gembira pasti kita akan ingat sampai bila2 tapi yg sedih tu...biasa la. mesti nak lupa punye tapi nak lupa tu yg payah. kat sini ummi nak bagi tips mcmana kita nak lupakan perkara yg sedih tu.
pertama kita mesti la sedia maklum sedih tu adalah sebahagian dari ujian Allah pd kita. kedua kita haruslah ambik iktibar dari perkara sedih yg terjadi tu. ketiga sentiasa sedar ada orang yg lebih sedih dari kita dan kita patut rasa bersyukur. keempat cuba tukar perkara sedih yg terjadi tu dengan perkara gembira yg kita rasa kita suka sgt2.
memang kata org...berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul...tapi bagi ummi betapa berat yg kita tahu dan berapa banyak berat yg kita bole kurangkan hanya kita aje yg tahu.....so.....sebenarnya berapa banyak sedih kita, kita sorang je yg tau dan kita je yg bole kurangkan sedih dalam diri kita....ada satu kaedah atau tips.
cuba selepas setiap kali sembahyang, sebelum berdoa...buat latihan pernafasan. tarik nafas dalam kiraan 2...tahan dalam kiraan 4 dan lepaskan dalam kiraan 8. buat beberapa kali....insyaallah selepas tu kita akan dapat berdoa dengan tenang dan khusyuk...cuba tau....ya...habibi....